Recept na domácí sušené maso
V zásadě máme 2 možnosti jak sušit maso. Maso můžete sušit v troubě (tepelně upravovat) nebo sušit na vzduchu (v lednici nebo třeba na konzoli u okna). V obou případech je zásadní kvalitní maso. Zajděte za svým řezníkem a chtějte od něj to nejlepší co má. Nejlépe vepřovou nebo hovězí panenku. V případě hovězího můžete šáhnout i po falešné svíčkové nebo hovězí špičce. Jemně prorostlé maso je samozřejmě v pořádku a přidává a chuti. Silně prorostlé maso nechte raději na guláš. Cena může být vyšší, ale výsledná chuť a jemnost za to stojí.
Recept na sušené maso v troubě
Suroviny
- ¼ hrnku Sojové omáčky
- ¼ hrnku Worcestrové omáčky
- lžička papriky
- lžíce medu i více
- 2 lžičky pepře
- 1 lžička chilli - dle chuti
- 1 lžička vylisovaného česneku
- 1 kg masa
Postup:
- Maso můžete předem dát na hodinku do mrazáku, bude tužší a lépe se bude krájet. Nakrájejte maso podél vláken na menší plátky, okolo půl centimetru. Jak dlouhé plátky budete dělat je na Vás. Ideální kousky jsou 5 cm délky i více.
- Smíchejte všechny ostatní ingredience v misce a dobře je promíchejte. V případě potřeby doslaďte cukrem. Cukr drží šťavnatost masa a sušené maso tak bude křehké.
- Naložte maso do nálevu, dobře promarinujte a nechte alespoň 12 hodin v ledničce. Když si vzpomenete a 1-2x maso vyndáte, abyste ho s marinádou promíchaly, uděláte skvěle.
- Nastavte troubu na 80ºC, na plech dejte pečící papír a přes něj grilovací mřížku. Maso se tak bude krásně sušit i ze spodu. Maso osušte od přebytečné marinády a rozprostřete rovnoměrně na mřížku.
- Sušte maso dokud nění suché - zhruba 3 - 4 hodiny.
- Sdílejte s námi Vaše výtvory na Facebooku nebo Instagramu
zdroj: Pixabay
Recept na vzduchem sušené maso
Suroviny
- 1 kg masa
- 3 lžíce soli
- pepř
- mletý bobkový list - nebo dle chuti
- sušený kopr - nebo dle chuti
Postup:
- Pečlivě očistěte maso (například vepřovou svíčkovou), omyjte a důkladně osušte. Nasolte ze všech stran, přikryjte a nechte v ledničce 2-3 dny. Otočte jednou denně.
- Osušte papírovou utěrkou a rovnoměrně okořeňte pepřem a jiným kořením dle preferencí.
- Zabalte 4-5 x do obinadla a upevněte kuchyňskou nití.
- Pověste na dobře větrané místo - můžete využít konzoly u okna nebo lednici a nechte sušit zhruba 10 dní. Správné usušené maso poznáte tak, že je relativně velmi tvrdé na omak.
- Co nesníte během mžiku, dejte do lednice
- Napište nám jak se Vám maso podařilo na info@outdoorstuff.cz
A samozřejmě pokud se Vám nechce čekat, vyberte si z naší nabídky českého sušeného masa. Tak dobrou chuť.