Citronela a její účinky

Účinky citronely a to zejména citronelového oleje jsou velmi dobře známé a ověřené. Citronela neboli Voňatka citronová má antiseptické, zklidňující a repelentní účinky, skvěle odpuzuje obtížný hmyz, zejména komáry, mušky, pakomáry a muchničky. Přírodní odpuzovače hmyzu využívají buď samotnou citronelu (například citronelové svíčky) nebo další přírodní komponenty, které hmyz odpuzují.

Jednotliví výrobci si samozřejmě kombinaci jednotlivých surovin střeží, ale velká výhoda většiny přírodních repelentů je, že je mohou bezpečně používat i ti nejmenší. Rodiče se tak nemusí bát negativních účinků toxických repelentů.

Pokud chcete, můžete si ale vyrobit vlastní přírodní repelent. Smíchejte pár kapek citronelového esenciálního oleje s vodou a nastříkejte na sebe. Pohrajte si s množstvím tak, aby vám vyhovovalo a bylo co možná nejúčinnější. Přidat můžete ještě například levandulový olej nebo olej z rozmarýnu. Repelent nejen že pěkně voní a funguje, ale i zklidňuje pokožku.

 

Citronelový olej se vyrábí z citronové trávy, přesněji Voňatky citronové. Bohužel výroba v domácích podmínkách a zejména pak v Česku je prakticky neproveditelná. Sušená citronová tráva obsahuje pouze 1-2% éterického oleje. Rostlina ale rovněž není mrazuvzdorná a nelze tak pěstovat ve velkém. Toto jsme si sami ověřili. Po 2 letech stabilního růstu v květináči jsme ji vysadili ven a rostlina nám přes zimu omrzla. Nutno říct, že nemáme vyzkoušené, jestli by přežila, pokud bychom ji na zimu přikryli. Pokud někdo citronovou trávu na zahradě pěstujete a vydrží vám tam i přes zimu, dejte nám určitě vědět na https://www.facebook.com/outdoorstuff.cz

Pokud se však pustíte do pěstování citronové trávy, dejte si jí raději do čaje, který osvěží nebo hoďte pár lístků do termosky, až budete vyrážet na túru.